Verimli Tembellik Yapmak
- Bugünevar - Bugün ne var
- 25 May 2024
- 3 dakikada okunur
Bu yazı, aslında Verimli Tembellik Yapmak ve bomboş bir gün geçirmenin o kadar da kötü olmadığını, hatta verimli tembellik yaparak hayat enerjinizi nasıl yükseltebileceğinizi anlatmak için yazılmıştır.
Hayatın akışında muhtemelen sürekli bir şeyler yapıyorsunuz ve kendinize ayırabileceğiniz kişisel zamanınız, eşiniz, arkadaşlarınız, çocuklarınızdan arta kalırsa çok az olabilir. Bu zaman dilimlerinde kendiniz için aslında birçok şey yapıyorsunuz ama bunu tembellik olarak görebilirsiniz. Size doğru veya yanlışın ne olduğunu söylemeden, farklı bir bakış açısı kazandırmaya çalışacağız.
Uyku ve Dinlenme
Bir gün içerisinde 24 saat bulunuyor. Bu 24 saat içerisinde ortalama sekiz saati uyuyarak geçiriyoruz. Sığ bir düşünce yapısıyla bakarsak, bu zamanı ölü vakit olarak görebiliriz. Ancak, uyku sırasında bütün günün yorgunluğunu üzerimizden atar ve öğrendiğimiz her şeyin hafızamızda işlenmesini sağlarız. Bilinçaltımız her zaman çalışır; uyurken bile tüm hayati fonksiyonlarımız çalışır, düşünmeye devam ederiz. Bilinçaltımız hala analiz yapmaya devam eder, açık bırakılmış bir bilgisayar programı gibi.
Verimli Tembellik Yapmak

İşten veya okuldan eve geldiniz, yorgunluktan ölüyorsunuz ama siz zamanınızı verimli geçirmek yerine sosyal medyayla ilgileniyorsunuz veya film, dizi izleyip belki de hayallere dalıyorsunuz. Bu yaptığınız tüm aktiviteler Verimli Tembellik Yapmak olarak yorumlanabilir. Sosyal medyada daha önce hiç bilmediğiniz bir konu ilginizi çekebilir ve hayatınızda yapmak istediğiniz şeyi bulabilirsiniz. Görmediğiniz yerler, bilgi sahibi olmadığınız uçsuz bucaksız her şey hakkında yeni şeyler öğrenebilirsiniz. Bu konuda daha seçici olursanız, kaliteli içerik bulma ve bu söylediklerimi gerçekleştirme şansınız artar.
Film, dizi, müzik ve bilgisayar oyunlarında da bu söylediğimiz şeylerin hepsi mümkün. Her şeyi kendinizi geliştirmek için kullanabilirsiniz. Verimli tembellikle verimsiz tembelliğin arasındaki tek fark algınızın açık olmasıdır. Baktığınız her şeye farklı açılardan bakıp yepyeni şeyler keşfedebilirsiniz. Ancak, hiçbir şey düşünmeden, neye baktığınızın bile farkında olmadan yaptığınız eylemlerin hepsi verimsiz tembelliktir.
Odak ve Algı
Bir konuda araştırma yapıyor, yeni bir şey öğrenmeye çalışıyor veya yapmanız gereken işleri yapıyorsunuz. Bunları yaparken ne kadar verimli olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ancak, yine en kritik nokta devreye giriyor: Odağınız ve algılarınız açık değilse, yaptığınız ne olursa olsun, onu bilinçaltınızda kaydetseniz bile bu bilgileri geri çağırmanız oldukça zor olacaktır.
Verimli Tembelliğin Anahtarı
Verimli tembellik yapmak hakkında bir ön fikir oluşturduk. Bunun anahtarı, algılarımızın açık olması ve farklı bakış açılarıyla olaylara bakabilme kapasitemizdir. Peki, bunları nasıl yapacağız? Bu iki şey yetenek mi, doğuştan mı geliyor yoksa geliştirilebilir mi? Elbette tüm insanların kapasitesi farklıdır ama bu özelliklerimizi en üst seviyeye çıkarmak için yapabileceğimiz çok basit şeyler var.
Farklılık Yaratın
Farklılık yaratın. Hepimiz yeni şeyler yapmanın, başlamanın, kabuğundan çıkmanın ne kadar zor olduğunu yaşamışızdır ve biliyoruzdur. Farklı konulara odaklanın. Sosyal medyada başka konular karşınıza çıktığında ilginiz olmasa bile bir göz atın. Odaklanmak ve algı bazen zaman alabilir. Okuduklarınızı, izlediklerinizi, takip ettiklerinizin yanına her zaman farklı bir tarz ekleyin. Neleri sevdiğimizi çoğu zaman zor buluruz veya ilgi alanlarımız zamanla değişmiş olabilir. Bunları farklılaştırmak, algımızı ve bakış açımızı değiştirecektir.

Yeni insanlarla tanışın. Gerçek hayatta veya sosyal medyada yeni insanlar tanımak, hem hayat tecrübeniz adına hem de bakış açınız açısından sizlere yeni ufuklar katacaktır. İnsanlara bir şey anlatmaktan çok, onları dinlemeye çalışın ama asla yargılamayın. Sadece ne anlattıklarına kulak verin. Dinlemek, konuşmaktan her zaman daha etkilidir.
Her zaman karşınıza çıkan durumlarda en az iki seçenek düşünün. Eğer seçenek bulmakta zorlanıyorsanız, olumlu yanlar ve olumsuz yanlar olarak her şeyi değerlendirin. Eğer objektif bir şekilde yaklaşırsanız, yeni bakış açıları kazanabilirsiniz. Sadece bir düşünce yapısını ele alıyorsanız, onu gerçekten savunan biri gibi düşünün. Kendinizle satranç oynuyormuşçasına bir karşı tarafa geçip hamle yapın, sonra diğer tarafa geçin. Bu düşünce yapısında adil olursanız, ufkunuzda çığır açabilirsiniz.
Artık boş boş oturup bu dünyada hiçbir işe yaramadığınızı düşünmeyi bırakın ve zamanınızı içinizden geldiği gibi değerlendirin. Bu farklı bakış açısı, öncelikle psikolojik olarak sizi depresif halden kurtaracak, sonrasında yapmak istediğiniz hedeflere başladığınızı ve adımlar attığınızı göreceksiniz. İnsanın en büyük düşmanı belirsizlik, karamsarlık ve kötü bir ruh halidir. Önce ilk küçük adımı atın, sonra aydan getirdiğiniz taşları incelemeye başlayabilirsiniz.